Spring til indhold

Kulturhistorie

Kulturen omkring fjorden .

I årtusinder har mennesket levet ved og af Odense Fjord. Byer, havne og herregårde er skudt op langs kysterne og store dele af fjorden er blevet inddæmmet til landbrugsjord.

Frem til 1756 havde fjorden et areal på ca. 83 km2 - i dag er den på bare ca. 60 km2.   

 

Hofmansgave

Hofmansgave
Besøg den smukke og mere end 200 år gamle park, som huser mange eksotiske planter og gamle træer, bl.a. japansk tempeltræ. Parken byder på en fremragende udsigt til Enebærodde.

Du kan også besøge kartoffelmuseet samt et kunstmuseum med malerier og skulpturer af Hofman-Bang søstrene, som var herregårdens sidste beboere.

Se mere på www.hofmansgave.dk

 

Lindøværftet

Lindø

Odense Stålskibsværft har i mange år været fjordens vartegn og kan ses på lang afstand i det flade fjordlandskab. Det var det sidste store danske skibsværft og byggede indtil værftets lukning i 2012 nogle af verdens største skibe, f.eks. det næsten 400 m. lange Emma Mærsk.

 

Fjordfiskeri

Tidligere var der et omfattende fiskeri i fjorden, som førte til anlæg af små havne og fiskerlejer, heriblandt Seden Strand, Boels Bro og Bregnør. Som erhverv eksisterer fjordfiskeri næsten ikke i dag, men havnene, som stadig benyttes af en del fritidsfiskere, er et besøg værd.
Tidligere lå der desuden seks skalleværker ved Seden strand, og der er visse steder dybe huller på op til 4 m.

Man skal derfor være varsom med at færdes i det lavvandede område.