Spring til indhold

Sybergland

Kultur fra A til Ø - Sybergland.

Et nyt naturområde kaldet Sybergland er opstået nordvest for Kerteminde. Området på 72 hektar er nærmeste nabo til golfbanen Great Northern, men at kalde det et nyt naturområde er måske lidt af en tilsnigelse, for store dele af Sybergland er i virkeligheden gammel fjord, Tårup Strand, der oprindelig delte Hindsholm fra resten af Fyn.

 

Fjorden blev inddæmmet i 1812 og senere opdyrket, men nu vender naturen tilbage, og de første skridt er taget, idet der er skabt et stort vådområde. Men Sybergland vil være under udvikling i mange år, så det bliver attraktivt for mange flere end dem, der bare vil gå eller cykle en tur. 
I naturområdet er der allerede viber, orkideer og strandtudser, men også en havørn kredser af og til over området, og det myldrer med gæs, og målet er, at skoler, børnehaver og foreninger vil bruge området til læring og fordybelse. Der er etableret stier, og der er planlagt et såkaldt naturrum - et stort åbent træhus, hvor der er faste bænke og toilet. Endelig skal der etableres borde og bænke samt informationsskilte i området, hvor der også er mulighed for at komme helt tæt på det græssende kvæg. 

 

Det er i øvrigt kunstneren Fritz Syberg, der har lagt navn til naturområdet, og maleren, der brugte området flittigt, sætter sit aftryk på området. Blandt andet vil man finde Villa Hjulben – en rekonstruktion af det lille transportable skur, som han flittigt benyttede under sit arbejde i naturen. Skuret var monteret med hjul og håndtag, så det kunne transporteres nærmest som en trillebør.