Spring til indhold

Sorthusene

Kultur fra A til Ø - Sorthusene.

Tjærepap og genbrugstræ er nogle af de mest brugte byggematerialer i den lille, afsides beliggende skurby Sorthusene på Stige Ø, hvor den nu nedlagte, tårnhøje losseplads skråner ned mod fjorden.

 

Sorthusene på Stige Ø

Skurbyen blev grundlagt i 1906, og med tiden voksede byen sig vid med over 70 huse. Det var i første omgang fiskere og jægere og senere også andre grupper med hang til et billigt fristed, som hamrede drivtømmer og andre forhåndenværende materialer sammen til den lille by, som aldrig blev godkendt, men dog accepteret.

 

Hytte i Sorthusene

I skurbyens storhedstid fra omkring 1940 havde mange familier fast bopæl under de sorte tage. Fattige og boligløse familier flyttede ud og blandede sig med naturelskerne, og der blev sågar født børn i byen, selv om der var langt til moderne faciliteter. En mindre brand i 1960’erne fik imidlertid stor betydning for Sorthusene. Ingen kunne mere have fast bopæl i byen, hvor antallet af skure blev halveret.
Påbud og forbud kunne imidlertid ikke dræbe ånden, og hyttebyen er bevaret som et fristed for odenseanere, der hælder mere til det primitive liv ved fjorden end til det luksuriøse liv på den femstjernede campingplads eller på charterrejsen til Sydens sol.