Spring til indhold

30. Klintebjerg

Kultur fra A til Ø - Klintebjerg.

Det er ikke til at se det, hvis man ikke lige ved det, men realiteten er, at Klintebjerg tidligere har været en ganske betydelig udskibningshavn for Odense, Østrupgård og Nordfyn i det omfang det var belejligt.

Klintebjerg havn

Byen blev grundlagt så sent som i 1746, men dens storhedstid begyndte i 1843, da der blev opført et stort treetagers pakhus på havnen. I kølvandet fulgte cikoriebrænderi, kalkværk, saltværk, skallefabrik, eddikebryggeri, savværk og toldsted, og i midten af 1800-tallet var der en betydelig udskibning af korn.

 

I takt med, at sejlløbet ind til Odense Havn blev udbygget, mistede Klintebjerg sin betydning, og havnens nedtur tog for alvor fart i 1921, da sejlløbet ind til Odense var udbygget til 7,5 meter, men for eksempel var eddikebryggeriet i sving helt frem til 1947, hvor produktionen blev flyttet til Odense. Et stort pakhus knejsede på havnen helt frem til 1967, da det nedbrændte. I 1930’erne holdt seks stenfiskere til i Klintebjerg, der også tidligere var base for en række erhvervsfiskere. I dag er havnen en lille perle med plads til 45 fritidssejlere. Det er også fra Klintebjerg, der er forbindelse til Vigelsø med fiskerbåden Lunden.