Spring til indhold

22. Johannes Larsen Museet

Kultur fra A til Ø - Johannes Larsen Museet.

På Møllebakken i Kerteminde ligger Johannes Larsen Museet – en kulturhistorisk perle højt placeret i en gammel park med et storslået syn til både bugt og bælt. Museet består af flere spændende bygninger - først og fremmest villaen, værkstedet og udstillingsbygningen, men også af et gammelt lysthus, det gamle vaskehus og en sanserig vinterhave.

Villaen på Johannes Larsens Museet er præget af de mange fuglekasser

Johannes Larsen (1867-1961) opførte villaen i 1901, og sammen med hustruen Alhed Larsen (1872-1927) skabte han i starten af 1900-tallet et centralt mødested for datidens malere, billedhuggere, forfattere og mange andre. Larsen selv slog igennem som landskabsmaler, men er siden blevet kendt som landets betydeligste fuglemaler og det mest prominente medlem af kunstnersammenslutningen Fynboerne.

Villaen og parrets atelier - kaldet værkstedet - blev indrettet til museum i 1986 og fremstår i dag med gamle møbler, inventar og masser af kunst på væggene, akkurat som dengang kunstnerparret boede og arbejdede på stedet.

Pavillion

Siden åbningen er museet blevet udvidet to gange. I 1989/90 blev ”Samlingen” opført. Dermed blev der skabt en passende ramme for Pax-samlingen, der i sig selv er en utrolig historie med Tulle og Nan Due Nielsen som hovedpersoner. Gennem et nært venskab med Johannes Larsen og en livslang indsats opbyggede ægteparret en imponerende samling, og i forbindelse med etableringen af museet blev den overdraget til en støttefond for det nye museum. Gaven omfattede i alt 569 billeder. De 452 er af Johannes Larsen, barnebarnet Jeppe Larsen har lagt penselsstrøg til de 71, mens de resterende er skabt af andre kunstnere med tilknytning til Kerteminde for eksempel Kristian Zahrtmann og Fritz Syberg.
I 2001 blev museet udvidet med "Vingen", der fremstår som en naturlig forlængelse af ”Samlingen". ”Vingen” benyttes blandt andet til mindst to årlige særudstillinger samt en række koncerter, fortrinsvis med klassisk musik.

Svanemøllen i Kerteminde er nærmeste nabo til Johannes Larsens Museet

Kun et stenkast fra museet ligger Svanemøllen, som Johannes Larsen ejede og værnede om til sin død i 1961. Møllen blev opført i 1853 og var senere ejet af Johannes Larsens far, storkøbmanden I. A. Larsen. I begyndelsen af 1900-tallet, og ind til et mere standsmæssigt hus blev opført, boede møllerfamilien i det lille bindingsværkshus, som ligger ved foden af møllen. I dag er møllerboligen indrettet til "Madpakke-hus" for museets gæster.