Spring til indhold

16. Gerskov kirke

Kultur fra A til Ø - Gerskov Kirke.

Gerskov Kirke overrasker ved sin lave alder. Kirken blev indviet i 1925, og det skete efter, at planer om at flytte den 800-årige Skeby Kirke til et mere centralt sted i sognet blev opgivet. Historien er, at der var en stor befolkningstilvækst i Gerskov/Klintebjerg-området i starten af 1900-tallet. Derfor opstod ideen om at flytte Skeby Kirke sten for sten, men efter lange forhandlinger blev resultatet, at man i stedet opførte en ekstra kirke i Skeby Sogn. Kirkens alterbillede – påskemorgen – er i øvrigt malet af Ellen Hofman Bang fra herregården Hofmansgave. 

Mens kirken altså er ung, så forholder det sig lige omvendt med byen Gerskov, der er nævnt første gang i 1336. I 1600-tallet var byen ejet af godset Gerskov, og store dele af byen var endnu i 1800-tallet i fæste under Nislevgård og Østrupgård.

 

Gerskov er en såkaldt rydningsby, der blev anlagt, da den oprindelige skov blev ryddet, og det er værd at bemærke, at 8 ud af byens 11 gårde har deres oprindelige placering.

 

Tidligere var byen omgivet af vand på tre sider, men det blev ændret markant ved de omfattende inddæmninger i starten af 1800-tallet.