Spring til indhold

Kerteminde - Kølstrup - Munkebo

Turen går gennem vikingernes land.

Turen rundt om Kerteminde Fjord og Kertinge Nor går gennem vikingernes land og er i høj grad præget af byerne langs vandet. Den direkte vej om fjord og nor er specielt på sydsiden trukket væk fra vandet, men et utal af afstikkere muliggør alternative ruter.
 
Det er naturligt at svinge sig i sadlen ved Langebro i Kerteminde, hvor byens berømte fiskerpige Amanda står og skuer ud over havnen og købstadens røde tage, der tager sig bedst ud, når de ses fra kystvejen syd for Kerteminde Fjord.

Landsbyen Ladby - få kilometer fra Kertemindes byskilt - har lagt navn til Ladbyskibet, der ligger begravet i en høj for enden af Vikingevej kun få stenkast fra Kerteminde Fjord. Begravelsen fandt sted for snart 1100 år siden. Så gammelt er træet i Ladbys stråtækte bindingsværksgårde næppe, men alligevel er de et stop værd, inden turen går ad Husgyden og videre ad Tværgyden, der fører direkte til vandet, en lille rasteplads med læskur, bænke og grillplads samt en gratis udsigt over Kertinge Nor.
 
Inden man når så langt, krydser man Langegyde. Følger man den stik nord og fortsætter ad markvejen, når man lidt besværligt Kerteminde Fjord netop der, hvor fjorden slår et knæk, folder sig ud og bliver til nor.

På den modsatte side af fjorden ligger øen Skålholm og markerer, at vi er tæt på stedet for den pælespærring, vikingerne i sin tid bankede ned i fjordbunden for at holde forfølgere og ubudne gæster tilbage en rum tid. Snekkeled – Munkebos vel nok dyreste boligkvarter – ligger og soler sig på nordsiden af fjorden, og vi er tæt på stedet, hvor driftige folk i sin tid havde planer om at bygge en dæmning, så Kertinge Nor kunne tørlægges.

 

Mod syd fører Langegyde til ”bunden” af noret, hvor Kertinge og den gamle stationsby Kølstrup næsten er vokset sammen, og det lokker med et hvil på rastepladsen kun få meter fra noret og ikke langt fra Kølstrup Kirke.

Fra pladsen øjner man det imponerende slot Ulriksholm. Inden man når slottet, går turen forbi den gamle smedje, der markerer starten på den snoede Ulriksholmvej. Der er adskillige stimuligheder gennem skovområdet, der så at sige knytter Ulriksholm og Østergård sammen. Flere går tæt ved vandet, men de er langt fra cykelvenlige. Langt bedre er Kerteminde-banens gamle trace gennem skoven.

Endelig kan man fortsætte ad den smalle landevej, der snor sig syd om skoven og forbi Østergård. Netop ved den gamle herregård støder man på cykelrute 43 mod Munkebo, og man får relativt hurtigt øjenkontakt med sommerhuskolonierne, der er smukt forankret ved noret for enden af Kamsbjerghuse og Møllekrogen.

Og selv om sommerhusejerne ikke ligefrem skilter med, at man er velkommen, så er en tur gennem området en oplevelse. Det samme er en tur gennem Munkebos nyeste boligkvarter, der er skudt op i bakkeområdet lige i udkanten af byen – et varieret byggeri, et studie i moderne arkitektur.

En cykelrasteplads tæt ved Kertinge Nor markerer fint, at man står på tærsklen til Fyns 7. største bysamfund. Forsøger man på den videre færd at følge kysten langs med bolig- og sommerhusområdet ved noret, løber man let ind i problemer, for der er ingen fortløbende sti langs vandet. Derfor må man krydse sig frem eller blive på Kølstrupvej, til man når Syvstjernen, roernes klubhus og Galgeholm – en lille historisk og minderig ø tæt ved klubhuset. På plænen syd for klubhuset kan man stadig se nogle ganske vist meget nedbrudte, nærmest udviskede skanser fra Carl Gustavskrigene.



Den direkte vej til Kerteminde går ad stien langs amtsvejen, men blandt andet Munkebo Kirke, Munkebo Multipark og Munkebo Bakke er oplagte udflugtsmål, når turen går gennem værftsbyen. Mange vil også foretrække turen gennem Drigstrup, op forbi Drigstrup Kirke og ned til Over Kærby - en lille klynge af gamle gårde og huse på kanten til Tårup Inddæmmede Strand – frem for den hurtige og langt kortere cykelsti.

Når man har lagt Over Kærby bag sig er der to muligheder. Man kan suse ned ad bakken, krydse landevejen og slå et slag ned gennem Lille Viby, eller man kan benytte Drigstrup Sognesti, der fører op over Svanehøj, hvorfra man endnu engang må beundre den storslåede udsigt over fjord og nor, men også til den nye golfbane Great Northern og til for eksempel Lille Viby, der i luftlinie ligger ganske tæt ved Ladbyskibet.

Både Svanehøj og Lille Viby ligger snublende nær på Kerteminde, og vi er derfor ikke langt fra et af byens mest værdsatte åndehuller, den idylliske Lillestranden, hvor en enkelt fjordfisker fortsat holder stand. Fiskergade, der ligger i samme kvarter, er også et levn fra den tid, hvor fiskeri var af stor betydning for byen.


Både Lillestranden og Fiskergade fører mod centrum, hvor man for eksempel finder Kertemindes Kirker, Farvergården og de gamle købmandsgårde, Muusgården og Andresens Gård, eller lidt længere væk med ansigtet vendt mod bugten og Storebælt: Fjord & Bælt på Kerteminde Havn og Johannes Larsen Museet på Møllebakken.