Spring til indhold

Odense - Klintebjerg

Tag på en dejlig tur langs kanalen.

Selv om det er en flad fornemmelse at færdes langs vestsiden af Odense Fjord, så byder en tur langs kanal og kyst alligevel på af et hav af små og store oplevelser.

Den flade fornemmelse skyldes, at området er støvsuget for høje bakker og dybe dale. Sletten bliver det kaldt, men det flade landskab betyder ofte gode kig ind i landet og ud over kanal og fjord selv de steder, hvor sti eller vej ikke løber langs vandet.

Tolboden i Odense

Turen begynder naturligt ved Toldboden i bunden af Odense Havn. Nye boligblokke og kontorbygninger er skudt op og skaber et helt nyt havnekvarter. Og det er også her, man finder Nordatlantisk Hus. Turen går ad Gammelsø, men hurtigt er der muligt at holde til højre og køre ad Kanalvej og dermed langs med Næsbyhoved Skoven, der rummer Næsbyhoved Slotsbanke, hvis eventyrlige historie, man bestemt skal hæfte sig ved.

Nordatlantisk hus

Nordatlantisk Hus Foto Kirstine Mengel

Nærmest som ved foden af det gamle voldsted holder Odense Motorbåds Klub til - en klub, der i den grad har fundet læ for hækbølgerne fra Odense Kanal, for kun en smal passage under vejen giver de lavmastede fartøjer adgang til klubbens broer og fortøjningspæle.

Bebyggelsen langs vejen består af en sammenbygget, karakteristisk række af rødstens huse, mens det er de gamle siloer og længere ude den nye Odins Bro, det nedlagte Odense Staalskibsværft, H.J. Hansen og Fynsværket, der vækker opsigt, hvis man skæver over kanalen.

Bebyggelse langs Kanalvej
Bilister og cyklister må hurtigt tage afsked med hverandre, for mens bilisterne svinger ”ind mod byen”, kan cyklister og andre motionister fortsætte ad Kanalstien, der er asfalteret de første kilometer.

Den charmerende husrække langs kanalen bliver afløst af først lidt industri og derefter Bispeengen – et område med lave strandenge og rørsump. Stavids Å snor sig gennem engen og løber under Kanalstien. En simpel konstruktion med nogle såkaldte højtvandsklapper skal forhindre, at højvande i fjord og kanal breder sig til engområdet. 

Over for Fynsværket ”tårner” et af områdets mange frugtbare ”glaspaladser” sig op og vidner om, at overskudsvarme og grønne fingre i den grad kan få blomster og planter til at gro.

På cykel langs kanalen

Brede dæk på cyklen er et gode, for belægningen skiftet til grus. På kanalen er den maksimale hastighed seks knob, og man skal være standhaftig, hvis man ikke vil lade sig hive med og slå følgeskab med et fragtskib eller en lystsejler, der skyder sig vej ud gennem det smalle sejlløb.

 
Det karakteristiske tårn på Stige Kirke er det første tegn på, at man nærmer sig havnebyen Stige. Stige Færgens gamle færgeleje er bevaret, og i Stige Bådehavn - ikke langt fra færgelejet – fornemmer man, at de lokale har slået en klog i tiden, så den ikke løber fra dem. Der er god tid til en snak om højvande og sejlerliv mellem de sortmalede fiskerhuse.

De gamle affaldsbjerge på den menneskeskabte Stige Ø fylder godt op på den modsatte bred, hvor man også øjner de legendariske jagt- og fiskehytter kaldet Sortehusene, der er den absolut yderste bebyggelse på halvøen.

En ny stor losseplads - Odense Nord Miljøcenter – har set dagens lys lige nord for Stige. Men det stopper ikke her, for dårligt har man lagt centret bag sig, før man når til Odense Havns spulefelt, som man i øvrigt kan cykle rundt om på et højt dige, især hvis der er brede dæk på cyklen. Spulefeltet rundes af med en dyb kanal og en af de karakteristiske pumpestationer, man møder på ruten.

Det frister med et hvil på E. Nielsen Plads – en cykelrasteplads med både bord og bænk og udsigt til den yderste spids af Stige Ø: Koholm og til Hasseløre, en af de i alt 30 øer i Odense Fjord.

Fjorden begynder for alvor at folde sig ud i al sin pragt, og ser man hen over Hasseløre rammer blikket Vigelsø og øens karakteristiske gule gård, der i dag er indrettet til naturskole. Forude øjner man Klintebjerg, men inden man når så vidt, skal man over Landvandskanalen, der afvander Lumby Inddæmmede Strand - en af mange store inddæmninger ved Odense Fjord.

Klintebjerg Havn

I Klintebjerg, hvor kanalstien stopper og bliver afløst af asfalterede veje, må man ikke snyde sig for en tur til havnen, hvor Klintebjerg Bådelaug har base, og hvor der er mulighed for at blive sat over til Vigelsø.